DIGITALNE ROŽICE #17: String art – uradi sam projekt za zabavnije tople ljetne večeri

Svima nam je poznat osjećaj – ljeto je, sparina u zraku, vratili ste se s kupanja i počinje te obuzimati lagana dosada. Ovo je savršen način kako kreativno provesti upravo jednu takvu večer – sve što ti je potrebno vjerojatno već imaš kod kuće, a kad jednom kreneš istraživati ovu tehniku vidjet ćeš da su mogućnosti gotovo beskonačne.

Prvi korak

Odaberi motiv koji želiš izraditi te na papiru iscrtaj samo obrisne linije. Za motiv možeš odabrati prvo slovo svog imena, najdražu voćku ili životinju. Motiv neka bude malo manji od daske koju imaš i neka bude jednostavan.

Drugi korak

Papir s iscrtanim motivom stavi na dasku. Uzmi čekić i čavliće. Na svom motivu prvo pronađi kutove i kroz papir u svaki kut zabij jedan čavlić. Provjeri da su čavlići čvrsto u drvu, otprilike centimetar. Nakon što su čavlići u kutovima, počni zabijati čavliće po cijeloj obrisnoj liniji. Pazi da su čavlići udaljeni jedan od drugog otprilike 2 centimetra, te da su ravnomjerno raspoređeni po liniji. Nakon što su čavlići zabijeni po cijeloj obrisnoj liniji, istrgni papir s daske.

Treći korak

Oko jednog kutnog čavlića zaveži nit te počni motati tu istu nit oko drugih čavlića na način da nit nategneš između čavlića koji su jedan nasuprot drugog i tako popunjavaš svoj motiv. Motati nit oko čavlića možeš na mnogo načina, bez nekog posebnog reda ili prateći zamišljeni uzorak s čime ćeš dobiti zanimljive geometrijske uzorke unutar motiva.

Mi ti za prvi string art preporučamo da se igraš i istražuješ na koje sve načine možeš motati nit, bez nekog posebnog reda. Važno je samo da svojom niti ostaneš unutar obrisne linije motiva. Posebnu pažnju obrati na kutove!

Nit mora biti uvijek lagano nategnuta, a ako primijetiš da ti se niti dižu do vrha čavlića samo ih lagano prstom pritisni do daske. Oko jednog čavlića nit možeš omotati više puta, dok god motiv nije ispunjen.

Četvrti korak

Nakon što zadovoljno gledaš u svoj rad, vrijeme je za završni detalj kojim ćeš naglasiti obris motiva. Nit ćeš sada motati oko čavlića na način da omotaš nit oko jednog čavlića, zatim oko drugog koji je pored njega (sada ne ideš s niti preko puta nego pored!), zatim nastaviš motanje oko čavlića koji je pored i tako dok s niti ne omotaš cijeli obris motiva.

Peti korak

Uživaj u svom umjetničkom djelu! 

Jeste li znali?

String art je tehnika nastala u 19. stoljeću kao način da djeca u školi na kreativan način uče matematiku i geometriju, a od 1960-tih počinje se koristiti za izradu slika i dekorativnih ukrasa za dom!

Tekst napisala: Tanja Blašković
Tekst ilustrirao: Marko Butorac
​​​​​​​Lektorica: Jana Kegalj

Izvor: https://brickzine.hr/

Datum objave: 4.8.2021.

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock. 

« Povratak

Projekti

ISTAKNUTI PROJEKTI

Program

Social