ZAVRTIMO INKLUZIVNI KOTAČ

U sklopu projekta: Inkluzivni kotač, udruga Ri Rock s partnerom Romska organizacija mladih Hrvatske organiziraju manifestaciju: „Zavrtimo inkluzivni kotač“

Pozivamo vas da se pridružite kulturno umjetničkoj manifestaciji posvećenoj romskoj kulturi i umjetnosti pod nazivom „Zavrtimo inkluzivni kotač“. Manifestacija će se održati 15.11.2022. s početkom u 13:00 u prostoru Omladinskog kulturnog centra Palach. Na ovaj način želimo upoznati građane s romskom kulturom i identitetom kroz glazbu i umjetnost.

Na manifestaciji će nastupiti:

13:00
Forum Teatar: Imamo li izbora? Predstava je nastala kao ideja tri mlade Romkinje koje su članice ROM HR-a. Predstava prati život Štefice iz romskog naselja i progovara o diskriminaciji prema romskoj zajednici ali i diskriminaciji unutar romske zajednice, prikazujući nepovoljan položaj mladih žena u zajednici. Scene unutar predstave progovaraju o izazovima s kojima se romska zajednica suočava u sadašnjosti, a predstava se prikazuje u formatu forum teatra kako bi se publici omogućilo da zajednički pronađu i predlože potencijalna rješenja tih izazova. Forum teatar omogućuje i poziva publiku da osim diskusije zauzme mjesto na sceni i fizičkom intervencijom promjeni ishod scene, a sve u cilju predlaganja rješenja na izazov koji je prikazan u sceni. Predstava se prikazuje od 2021. godine, a reakcija publike često bude veoma burna, što prikazuje da jedan dio društva nije spreman uopće priznati problem a kamoli ponuditi rješenje na isti.

15:15
Severina Lajtman izvodit će ulomak iz romana Plesala je jedno ljeto švedskog pisca Per Olof Ekström i pjesmu Andrije Miloševića srpskog glumca pod nazivom Za sve nas dođoše. Jedina je osoba u Hrvatskoj koja je tri puta za redom sa županijskog natjecanja u Lidranu poslana na državna natjecanja. Završila je privatnu umjetničku gimnaziju u Zagrebu, a za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja također je prisustvovala državnom natjecanju iz Lidrana u 2021. godini. Glumila je u nagrađivanoj kazališnoj predstavi Nagradom hrvatskog glumišta : „Pogledaj Me“. 2022. godine u svojoj prvoj prijavi za Akademiju došla je do najužeg izbora, što je za nju bio veliki uspjeh s obzirom da se prvi puta prijavila za Akademiju, a trenutno studira rumunjski i ukrajinski jezik na Filozofskom fakultetu.
Rikardo Osmanović će izvesti Bizarne misli Roberta Fulghuma i Frajersku pjesmu Jure Karakaša. Rikardo je nastupao na županijskim natjecanjima u Lidranu, a životni cilj mu je postati glumac. Kako bi ostvario svoje ciljeve upisao je Privatnu umjetničku gimnaziju u Zagrebu, a trenutno glumi u predstavi: „Imamo li izbora?“, u formatu Forum Teatra, a svoju prvu ulogu u kazališnoj predstavi imao je u „Prva romska monodrama“ u kojoj je glumio ove godine.

16:15
bend Rinkluzije je bend sastavljen od polaznika radionica projekta Rinkluzija, kojeg provodi Udruga Ri Rock u suradnji s udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka. Uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnika većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive. Pritom je glazbeno stvaralaštvo služilo kao ''alat'' za ''razbijanje'' barijera i predrasuda prema romskoj zajednici.
Pridružite nam se u početku aktivnog stvaranja pozitivne percepcije i govora o romskoj zajednici.
Projekt “Inkluzivni kotač” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kontakt osoba: Marina Jakšić, voditeljica projekta, Udruga Ri Rock
inkluzivnikotac@gmail.com
#acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti

« Povratak

Projekti

ISTAKNUTI PROJEKTI

Program

Social