Inkluzivni kotač u Beogradu

Udruge Romska organizacija mladih Hrvatske i Ri Rock u sklopu projekta Inkluzivni kotač od 10. do 13. lipnja 2023. posjetili su razne organizacije koje se bave romskom kulturom, poduzetništvom i edukacijom.

Najprije smo posjetili restoran Padrini, gdje smo se, osim s vlasnikom i osobljem, koji su svi romske nacionalne pripadnosti, susreli i s poznatim dionikom romskog civilnog društva te producentom na Radio Televiziji Srbije Goranom Vasicem.

Posjetili smo i Romski Kulturni Centar te se susreli s Draganom Ristićem, voditeljem centra i osnivačem poznatog rock'n'roma benda KAL. Popričali smo o mogućnosti suradnje kroz projekte Romodrom i FRKA koji spajaju glazbu i aktivizam.

U GRUBB-u nas je ugostila njegova voditeljica Milica Pođanin Kujundžić. GRUBB nudi aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Nakon obrade nastavnog sadržava od 15 do 17 sati na redu su glazbene radionice poput radionice plesa ili radionice repanja. Jedan od najupečatljivih ishoda GRUBB-a je ženski glazbeni sastav Pretty Loud koji u svojim pjesmama kritički progovara o problemima s kojima se susreću u današnjem društvu. GRUBB je iznjedrio i mjuzikl GRUBB Show koji je ostvario zapažene turneje u inozemstvu.

Konačno, posjetili smo i European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC. Ugostila nas je voditeljica beogradske podružnice ove međunarodne institucije Jadranka Ivković. Provela nas je kroz galeriju u kojoj trenutačno izlažu tri romska umjetnika iz različitih balkanskih država.
 

« Povratak

Projekti

ISTAKNUTI PROJEKTI

Program

Social