Europska unija - Zajedno do fondova

17 BITNIH

PROJEKT UDRUGA RI ROCK

Radijska emisija "17 bitnih" okuplja 17 voditelja koji kroz 17 epizoda razgovaraju s gostima o ciljevima održivog razvoja. Emisija se emitira svakog utorka i petka točno u podne na Radio Roži. (www.radio-roza.org) , a propuštene epizode mogu se poslušati na www.mixcloud.com/discover/17-bitnih . Nisu svi čuli za ciljeve održivog razvoja i zato se udruga Ri Rock prihvatila mikrofona, okupila 17 mladih voditelja i putem on-line streaminga odlučila ući u domove diljem hrvatske.

Prije pet godina Ujedinjeni narodi su usvojili i svijetu predstavili 17 ciljeva održivog razvoja sa željom da se oni postignu do 2030. godine. Hrvatska je kao jedna od članica UN-a aktivna u ostvarivanju ovih ciljeva od početka, a osnovano je i Nacionalno vijeće za održivi razvoj koje predlaže mjere, aktivnosti i prioritete te prati, analizira i koordinira njihovu provedbu.

 

projekt-17-bitnih

Evo koji su to ciljevi:

 • 1. Iskorjenjivanje siromaštva (iskorijeniti siromaštvo svuda i u svim oblicima)
 • 2. Iskorjenjivanje gladi (iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu)
 • 3. Zdravlje i dobrobit (osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija)
 • 4. Kvalitetno obrazovanje (osigurati uključivo i kvalitetno obrazovanje te promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja)
 • 5. Rodna ravnopravnost (postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke)
 • 6. Pitka voda i higijenski uvjeti (osigurati pristup pitkoj vodi za sve, održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete za sve)
 • 7. Pristupačna i čista energija (osigurati pristup pouzdanoj, održivoj i suvremenoj energiji po pristupačnim cijenama za sve)
 • 8. Dostojanstven rad i gospodarski rast (promovirati uključiv i održiv gospodarski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve)
 • 9. Industrija, inovacije i infrastruktura (izgraditi prilagodljivu infrastrukturu, promovirati uključivu i održivu industrijalizaciju i poticati inovativnost)
 • 10. Smanjiti nejednakosti (smanjiti nejednakost unutar i između država)
 • 11. Održivi gradovi i održive zajednice (učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim
 • 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja (osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje)
 • 13. Odgovor na klimatske promjene (poduzeti hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedice)
 • 14. Život ispod vode (očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj)
 • 15. Život na kopnu (zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti)
 • 16. Mir, pravda i snažne institucije (promovirati miroljubiva i uključiva društva za održivi razvoj, osigurati pristup pravdi za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama)
 • 17. Partnerstvo za ciljeve (ojačati načine provedbe te učvrstiti globalno partnerstvo za održivi razvoj)

Radio Roža je radio zajednice (community radio) nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova, te ljubavi prema gramofonskim pločama.

Glavni urednik Radio Rože, Davor Popdankovski kaže:

"Iako je prošlo već 5 godina od predstavljanja ciljeva, postoji veliki broj građana koji još uvijek nije čuo za ciljeve održivog razvoja. Šteta, jer kad bi svaka osoba s jednom malom gestom pridonijela ostvarenju ovih ciljeva, svijet bi do 2030. godine bi puno, puno ljepše mjesto za život. S radijskom emisijom "17 bitnih!" želimo povećati svijest o postojanju održivih ciljeva i želimo potaknuti svakog slušatelja da se uključi u globalni pokret"

Emisiju "17 bitnih!" možete poslušati uživo na Radio Roži svakog utorka točno u podne , a propuštene epizode mogu se poslušati niže na linku.

projekt-17-bitnih

 

Tražimo radio voditelje!

Udruga Ri Rock je u potrazi za novim radijskim voditeljima.

Više »

Proslavili smo 40 godina!

Proslavili smo 40 godina! Hvala svima što ste bili s nama i podržali mlade ali i nešto starije bendove koji su uveličali ovu obljetnicu fenomenalnim nastupima u Omladinski Kulturni Centar Palach i...

Više »

[SATNICA] - PETAK 🕗 14.12.2018. 40 RI ROCK

[SATNICA] 🕗 14.12.2018. #Petak Pogon Kulture - 40. Ri Rock festival

Više »

Satnica 40. Ri Rock (07.12.)

[SATNICA] 07.12.2018. Petak Omladinski Kulturni Centar Palach - 🕗 Vrata 20h 40. Ri Rock festival

Više »

Prvi dan 40. Ri Rocka rasprodan!

Hvala svima na velikom interesu za današnje otvorenje 40. Ri Rock festivala! Nažalost, moramo vas još jednom obavijestiti da ulaznica za današnji dan više NEMA.

Više »

NOMINACIJE RI ROCK KIPIĆ] 8. kategorija 🏆 Legenda Ri Rock scene

Nagrada glazeniku za životno djelo: Mrle (Let3), Zoff (Grupa GRČ), Valter (Parafi).

Više »

Štand za 40. Ri Rock festival je startao!

Karte, majice, bedževi, naljepnice, ajkule, drakule...

Više »

36. godina Grča

Danas se obilježava 36 godina od osnutka jednog od najdugovječnijh underground bendova u Hrvatskoj a i šire - Grupa GRČ!

Više »

Napravili smo Ri Rock pivo!

Jučer je završila naša radionica piva!

Više »

40. Ri Rock: Kipić nominacije

U sklopu 40. Ri Rock festivala dodjeljuje se nagrada "Ri Rock Kipić".

Više »

40. Ri Rock: Press konferencija

Na današnjoj pressici i predstavljanju novog koncepta Ri Rock festivala u Omladinski Kulturni Centar Palach predstavljene su kategorije nagrada #RiRockKipić i nominacije

Više »

40. Ri Rock - Izabrani demo bendovi

Odabrali smo demo bendove koji će nastupiti na ovogodišnjem 40. Ri Rock festivalu.

Više »