Lipanj 11

KONCERT: INmusicMENT (IZVJEŠTAJ)

U subotu, 6. lipnja 2015., u Omladinskom kulturnom centru Palach nastupilo je pet slovenskih bendova u sklopu događaja pod nazivom INmusicMENT. Ovaj događaj nastao je kao rezultat suradnje ljubljanskog Centra urbane kulture Kino Šiška, zagrebačkog INmusic festivala i riječkog Distune promotiona, a sam naziv kovanica je naziva dvaju festivala: najvećeg hrvatskog festivala INmusic i ljubljanskog glazbenog showcase festivala MENT. INmusic ove godine slavi 10. godina, dok se MENT prvi put održao u Ljubljani u veljači ove godine. Publika, INmusic i Distune promotion birali su dva najbolja benda koja će se pridružiti bogatom programu slavljeničkog INmusic festivala, koji će se održati u Zagrebu od 22. do 24. lipnja.

Nešto prije 22 sata pred publiku, uglavnom Slovence koji su došli podržati svoje bendove, izašao je prvi bend, Kontradikshn. Electro-rock trojac iz Brežica u Palachu je nastupio bez jednog člana, što se u njihovom nastupu nije nimalo osjetilo. Od prvog trenutka ispunili su dvoranu energičnim spojem mračne elektronike i rocka. Bubnjar i pjevač, koji je ujedno svirao gitaru i sintisajzer, izvrsno su se nadopunjavali te je bilo očito da uživaju u nastupu. Drum'n'bass ritmovi stvorili su pomalo hipnotičnu atmosferu. Osjetan je i utjecaj industriala te dijelovi pjesama podsjećaju na Black Light Burns, osobito zbog sličnosti vokala s onim Wesa Borlanda. Kontradikshn je izvrsno otvorio večer i postavio ljestvicu za ostale bendove vrlo visoko. Prvi EP benda pod nazivom „Anatomy“ dostupan je na njihovoj Bandcamp stranici i vrijedan je slušanja.

Sljedeći na redu bili su Jardier, peteročlani indie rock bend koji trenutno promovira svoj debitantski album „Seasons“. Kao potpuni kontrast prethodnicima, stvorili su mirnu i melankoličnu atmosferu. Od prve pjesme bilo je jasno da bi se savršeno uklopili u program INmusica. Indie rock s primjesom folka koji sviraju idealan je soundtrack za ljeto i opuštanje. Iako nisu pretjerano inovativni i uzbudljivi, zvučali su izuzetno dobro i uvježbano. Kako se ne bi stopili u masu stereotipnih indie rock bendova, trebali bi pjesmama i nastupu dodati nešto jedinstveno, jer djeluju pomalo zaboravljivo. S obzirom da su relativno novi na sceni, prostora za napredak i razvoj osobnosti benda zasigurno ima.

Treći bend bio je Čao Portorož, četvorka iz Ljubljane koja svoju glazbu opisuje kao punk rock nebulozu. Ovaj simpatični „križanac nostalgičnih zvukova i neposredne zajebancije“ odmah je postao miljenik publike. U njihovim pjesmama nema poetičnosti, ali su zabavne. To je i cilj ovog benda, zabaviti sebe i publiku, kojoj su se obraćali na hrvatskom, slovenskom i francuskom. Nastup je djelovao vrlo samouvjereno i energično, a ispraćeni ću su uz veliki pljesak. Pjesma koja najbolje opisuje ovu veselu četvorku je 505. Sa crtom.

Publika definitivno nije bila spremna na ono što je uslijedilo. Lifecutter dolazi iz Hrastnika i voli sintisajzere, distorziju i stvara glazbu jer mora. Prema uputama na njegovoj Bandcamp stranici, zamislite šumu, zelenu, ali mračnu. Kraj je dana, sumrak. Obrisi postaju apstraktni i rađa se noć. To je uvod u njegovu glazbu i zvuči obećavajuće. Koncertnu dvoranu Palacha ispunili su teški zvukovi techna i ambijentalne elektronike te se činilo da dvorana postaje sve manja i manja. Atmosfera je postala klaustrofobična, pomalo uznemirujuća i tjeskobna te je većina publike izašla prije kraja prve pjesme. Iako je izrezao sav život iz dvorane, Lifecutter je uistinu uživao u svojoj glazbi i zbog toga dobiva veliki plus. Želite li doživjeti što i publika, poslušajte Pulse Ventor.

Nakon pola sata odmora za većinu publike, bilo je vrijeme za posljednji bend večeri, Dandelion Children. Opisuju ih kao vjerojatno najbolji aktivni slovenski bend, koji snima za doručak i isporučuje za večeru.  I to što isporučuju zvuči izuzetno dobro. Ova zanimljiva trojka, koja postoji već 10 godina, ponovno je unijela život u dvoranu. Lako prihvatljiv rock zvuk, koji  podsjeća na bendove poput Red Hot Chili Peppersa i Guns'n' Roses, oduševio je publiku. Ovaj bend teško je definirati; kombiniraju elemente različitih žanrova, od rocka i metala do countrya, a rezultat nije nimalo loš.

Nakon njihovog nastupa, došlo je vrijeme za prebrojavanje glasova i  proglašenje pobjednika. Na 10. INmusic festivalu nastupit će Jardier i Čao Portorož! Nastup na najvećem hrvatskom festivalu odlična je prilika da se ova dva benda predstave hrvatskoj i stranoj publici. Čao Portorož nastupa 22. lipnja, a Jardier 23. lipnja u 19 sati na Hidden stageu. INmusicMENT odličan je primjer suradnje velikih i malih te se nadamo nastavku i produbljivanju ove suradnje.

Ana Frol, 8.6.2015.

Pogledajte galeriju fotografija!
Fotograf: Erik Paladin

RI ROCK FACEBOOK FEED

RI ROCK UDRUGA

 facebook-icon  YOU Twitter-Logo1

ri rock info

 

Udruga RiRock
Delta 5, 51000 Rijeka

Kontakt:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
MOB: 095 547 7130
TEL: 051 211 437

PRIJAVA